Home » Descopera in Romania » Minivacanţa de 1 Decembrie: Alba Iulia – destinaţia turistică ideală pentru iubitorii de istorie

Minivacanţa de 1 Decembrie: Alba Iulia – destinaţia turistică ideală pentru iubitorii de istorie

Minivacanţa de 1 Decembrie: Alba Iulia – destinaţia turistică ideală pentru iubitorii de istorie
Publicat: 27.11.2015
Alba Iulia, oraşul Marii Uniri, este o destinaţie turistică pentru minivacanţa de 1 Decembrie în special pentru pasionaţii de istorie, care pot vizita Cetatea Alba Carolina, Muzeul şi Sala Unirii şi pot asista la parada militară. De altfel, locurile de cazare sunt rezervate aproape în totalitate.

La Alba Iulia, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României vor începe, duminică, printr-un concert intitulat „Alba Aeterna – Cetatea.300”, dedicat împlinirii a 300 de ani de la construirea Cetăţii Alba Carolina din municipiu. Concertul va fi susţinut de corul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, împreună cu instrumentiştii Filarmonicii din Sibiu. Evenimentul va avea loc în Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, iar programul va include lucrări de partitură clasică.

Luni, sunt programate o paradă a portului popular, expoziţii, activităţi culturale şi concerte.

În 1 decembrie, în prima parte a zilei vor avea loc depuneri de coroane de flori, primirea soliilor în Sala Unirii şi o slujbă Te Deum oficiată în curtea Catedralei Reîntregirii, dar şi o paradă militară, un spectacol de muzică populară în aer liber şi un concert al trupei Voltaj – „Din toată inima pentru România”.

În acest an, Consiliul Local Alba iulia a decis, la solicitarea unor membri ai societăţii civile, să renunţe la focurile de artificii, din cauza tragediei din Colectiv, spectacolul pirotehnic fiind înlocuit cu unul de lasere.

Paradă militară cu peste 1.200 de soldaţi şi tehnică de luptă

La parada militară organizată de Ziua Naţională vor defila peste 1.200 de militari şi vor fi prezentate zeci de mijloace tehnice de luptă, parada urmând să se încheie cu avioane şi elicoptere din dotarea Armatei Române, care vor survola zona.

La parada de la Alba Iulia va participa un detaşament de onoare constituit din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii. În dispozitivul de defilare, din partea MApN vor lua parte militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” şi Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi compuse din pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, jandarmi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca. La sărbătoarea românilor de la Alba Iulia, Serviciul Român de Informaţii va fi reprezentat de subunităţi constituite din 60 de militari.

Parada este programată să înceapă la ora 13.00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia.

Şi în acest an, participanţii la manifestările dedicate Zilei Naţionale vor avea parte de o masă populară, autorităţile urmând să ofere gratuit peste 6.000 de porţii de friptură şi aproape 800 de litri de vin.

Mâncarea va fi pregătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia şi apoi va fi distribuită prin mai multe bucătării de campanie amplasate în şanţurile Cetăţii Alba Carolina.

Hoteluri şi pensiunile din Alba Iulia, rezervate în întregime pentru 1 Decembrie

Hotelurile şi pensiunile din Alba Iulia, dar şi din împrejurimile municipiului sunt rezervate aproape în întregime pentru participanţii la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, iar în unele cazuri rezervările au fost făcute cu două sau trei luni în urmă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune că municipiul este o destinaţie pentru mulţi români în mini-vacanţa de 1 Decembrie, autorităţile estimând că numai de Ziua Naţională vor fi peste 20.000 de participanţi la manifestări.

Coşer susţine că deja în Alba Iulia, dar şi în zona limitrofă nu mai există aproape nicio cameră disponibilă în unităţile de cazare.

„Din discuţiile purtate în această perioadă cu operatorii din turism, gradul de ocupare în hotelurile şi pensiunile din Alba Iulia, dar şi de pe o rază de aproximativ 20 de kilometri în jurul municipiului este de aproape sută la sută. Este destul de greu să mai găseşti acum o cameră liberă”, afirmă Mihai Coşer.

La rândul său, Tiberiu Ţăran, directorul Hotelului Cetate, una dintre cele mai mari unităţi de cazare din Alba Iulia, spune că unitatea are 113 camere şi toate sunt ocupate pentru perioada din preajma zilei de 1 Decembrie.

„Hotelul este ocupat în această perioadă sută la sută. Rezervările au început să fie făcute şi cu trei luni în urmă, iar de aproximativ trei săptămâni nu mai avem nicio cameră liberă pentru perioada 28- 1 decembrie”, afirmă Tiberiu Ţăran, adăugând că rezervările sunt făcute de persoane atât din ţară, cât şi din străinătate, în special din comunităţile româneşti, care urmează să participe la manifestările organizate în Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale.

Ghizi îmbrăcaţi în personaje istorice, la Muzeul Unirii

În fiecar an, în preajma zilei de 1 Decembrie, Muzeul Naţional al Unirii şi sala Unirii din Alba Iulia sunt vizitate de mii de turişti. De această dată, angajaţii muzeului îşi vor aştepta vizitatorii costumaţi în personaje istorice precum Mihai Viteazul, Regele Ferdinand, Regina Maria şi Avram Iancu.

Muzeul va fi deschis între orele 10.00 şi 19.00, preţul unui bilet fiind de 4 lei, în timp ce accesul în Sala Unirii este gratuit.

„Expoziţiile muzeului nostru vor prinde viaţă de 1 Decembrie, iar vizitatorii vor fi întâmpinaţi şi ghidaţi de personaje istorice reprezentative pentru istoria românilor. Vom avea atât expoziţiile permanente ale muzeului, dar şi expoziţii temporare, organizate special cu ocazia Zilei Naţionale a României. Îi aşteptăm pe cei care vor să ne treacă pragul la o întâlnire inedită cu Mihai Viteazul, cu Regele Ferdinand şi Regina Maria, cu Avram Iancu sau cu soldaţi romani şi luptători daci”, spune purtătorul de cuvânt al Muzeului, Liviu Zgârciu.

Astfel, vor putea fi vizitate patru expoziţii temporare, care cuprind fotografii istorice, unelte, arme şi bijuterii din bronz, cărţi, drapele sau machete.

Cea mai importantă atracţie turistică din Alba Iulia este Cetatea Alba Carolina, monument impresionant în interiorul căruia se află cele mai importante obiective istorice din municipiu.

Cetatea Alba Carolina a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă şi bine conservată fortificaţie bastionară de tip Vauban din România, dar şi din estul Europei.

Cetatea în sine impresionează prin arhitectură, care iese în evidenţă prin porţile de acces, bastioane, dar şi prin şanţurile interioare. În zona interioară a Cetăţii Alba Carolina se află Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii, dar şi vestigii ale castrului roman peste care este construită fortificaţia.

Cel mai important monument din perioada romană este Principia, clădire în care îşi avea reşedinţa comandantul castrului roman şi care în prezent poate fi vizitată sub forma unui muzeu de istorie romană.

Cetatea din Alba iulia fost restaurată în ultimii ani prin proiecte cu fonduri europene, în valoare de circa 70 de milioane de euro.

 Restricţii de circulaţie şi bilet valabil o zi pe toate mijloacele de transport în comun

În perioada manifestărilor de Ziua Naţională, dar şi a pregătirilor făcute pentru acestea, traficul rutier în Alba Iulia va fi restricţionat pe unele artere. Astfel, începând de duminică vor începe antrenamentele pentru parada militară, iar circulaţia va fi oprită pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 între orele 13.30 şi 17.00.

Luni, circulaţia va fi oprită în aceeaşi zonă între orele 12.00 şi 15.00, iar marţi, de 1 Decembrie, măsurile vor fi extinse pe perioada întregii zile, atât în zona în care va avea loc parada, cât şi în zona istorică a municipiului, unde au loc manifestările cultural artistice.

Pentru cei care aleg transportul în comun în 1 Decembrie, biletul de călătorie, care costă 2,5 lei, este valabil întreaga zi, pe toate liniile şi mijloacele de transport în comun.

Alba Iulia este oraşul simbol al unităţii naţionale a românilor pentru că, în 1 decembrie 1918, a găzduit Marea Adunare Naţională care a decis înfăptuirea Marii Uniri. Astfel, la Alba Iulia începe istoria statului român unitar modern, iar oraşul este simbolul Marii Uniri fiind denumit şi „capitala de suflet a tuturor românilor”.

Din anul 1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Naţională a României.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive
Elon Musk propune ca oficialii americani aleși să fie supuși unor teste cognitive
Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025
Buget record, pregătit de Guvernul Japoniei pentru anul 2025
Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii
Vulturul pleșuv a fost desemnat pasărea națională a Statelor Unite ale Americii
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Un studiu a dezmințit un mit despre minele Regelui Solomon
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Singurătatea este benefică pentru sănătate, însă cu o condiție, arată un studiu
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
ADN-ul ciumei bubonice a fost găsit într-o mumie egipteană de acum 3.300 de ani
O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ
O fosilă de „plantă extraterestră”, veche de 47 de milioane de ani, este unică pe Pământ
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?
John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actorilor Robin Williams și Christopher Reeve
John Houseman, regizorul de origine română, mentorul actorilor Robin Williams și Christopher Reeve
Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat
Incident misterios în Marea Baltică: Un cablu de electricitate care leagă Finlanda și Estonia s-a defectat
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană
Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?
Unde va construi China cel mai mare baraj hidroenergetic din lume?
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, ...
Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian
Sute de fiole cu virusuri mortale au dispărut dintr-un laborator australian